Jelentősen növekedett az álláskeresők száma Szolnok megyében

Megosztás

2024 második negyedévében az ország legtöbb részén növekedett az álláshirdetésekre beérkezett jelentkezések száma az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb növekedés. Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Fejér megyét érintette. Az állásajánlatok száma azonban tovább csökkent az elmúlt másfél évhez hasonlóan, de már csak 2,9%-kal kevesebb az előző évhez képest – ez derült ki a Profession.hu legfrissebb jelentéséből.

A hazai munkaerőpiacon enyhülnek az ingadozások, és a munkaerő-kereslet és -kínálat egyre közelebb kerül egymáshoz. Tavaly ilyenkor a jelentkezések száma 44%-kal nőtt az álláshirdetésekre 2022 azonos időszakához képest, míg most csak 17%-kal az előző évhez viszonyítva.

„Az elmúlt két és fél év alatt nőtt a foglalkoztatottak száma és emelkedett a munkanélküliségi ráta is a KSH adatai alapján. Ezzel párhuzamosan a 2022-ben tapasztalt jelentős munkaerőigény folyamatos visszarendeződése zajlik, az akkori kimagasló álláshirdetési számokat egy alacsonyabb, stagnáló toborzási ütem váltotta fel a munkaadói oldalon, az álláskeresők azonban aktívabbak. A jelentkezési trendeket elemezve látható, hogy a bérmegjelölés jelentős hatással van a jelentkezők számára (pl. ebben a negyedévben 35%-kal több jelentkező érkezett azokra a gépszerelőt kereső hirdetésekre, amelyekben szerepel az elérhető fizetés)” – árulta el Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

2024 második negyedévében országosan átlagosan 2,9%-kal csökkent az álláshirdetések száma az előző év azonos időszakához képest. Itt jelentős Jelentős növekedést láthatunk Szabolcs-Szatmár-Bereg (20,4%), Békés (16,8%), Hajdú-Bihar (15,6%), Jász-Nagykun-Szolnok (15,6%), valamint Vas megye tekintetében (12,2%).

Országos szinten jelentős emelkedés volt az egy álláshirdetésre eső jelentkezésszámban az IT üzemeltetés, telekommunikáció (40,3%), a közigazgatás (36,9%), a cégvezetés, menedzsment (35,3%), az IT programozás, fejlesztés (31%), az adminisztráció, asszisztens, irodai munka (23,7%), a szállítás, beszerzés, logisztika (23,7%), a marketing, média, PR (23,3%), a szakmunka (20,9%), a vendéglátás, hotel, idegenforgalom (17,7%), a mérnök (17,1%), az építőipar, ingatlan (17%), a fizikai, segéd, betanított munka (16,1%), a HR, munkaügy (13,5%), az ügyfélszolgálat, vevőszolgálat (12,7%), valamint az értékesítés, kereskedelem (11,5%) területeken az előző év második negyedévéhez képest.

Békés (-1,3%) és Nógrád vármegye (-9,4%) kivételével mindenhol nőtt az álláskeresői jelentkezések száma, a legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok (61,7%), Heves (34,7%) és Fejér (33,4%) megyékben.

Kép: idenymelo.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek